marți, 26 noiembrie 2013


Libraria Bizantina si Toma Chituc
 va invita la deschiderea expozitiei de icoane
marti, 3 decembrie, ora 19.30
alaturi de criticul de arta Vladimir Bulat si de iconar

str. Bibescu Voda nr. 20
(Piata Unirii, langa Facultatea de Teologie Ortodoxa)


"Deloc intamplator, actualul stadiu al investigatiilor formale sustinute de Toma Chituc este cel al unei aplecari serioase, tenace, catre originile propedeutice ale iconografiei, respectul pentru Erminia cea drept-pilduitoare este vestea cea buna pe care iconarii trebuie sa o aduca ca ofranda acestor vremuri... dizolvante si spulberatoare de suflete." (Vladimir Bulat, februarie 2007, fragment din prefata cartii Icoane Toma Chituc)

 Astfel incheia, cu ocazia primei carti ce a insotit (la fel de intaia) expozitie a iconarului Toma Chituc, Vladimir Bulat. Șase ani mai tarziu deschidem a doua expozitie, cu o noua etapa, limpezita si totodata plina de cautari si asezari, oferind o noua ocazie dialogului public intre iconar si cel care a insotit traseul sau de imagine, pornind de la aceeasi tema a Bunei Vestiri. ”Proiectul unei expozitii de icoane ma preocupa de mult si de fapt s-a construit in timp. Am ajuns aici pe de o parte prin oameni si incercari, pe de alta parte prin reactii si raspunsuri.” (Toma Chituc)

 Daca, in 2007, primul eveniment a pornit de la icoana Bunei Vestirii (iar numele expozitiei avea un dublu sens: unul contextual - apropierea de marele praznic, iar celalalt conceptual - o bunavestire, o intalnire a omului cu munca iconarului), expozitia organizata de Libraria Bizantina in decembrie 2013 are ca punct de plecare o lucrare dedicata tot Bunei Vestiri, insa de data aceasta prefigurand sarbatoarea Craciunului ca si o noua etapa de lucru.

În acelasi timp, perspectiva expozitionala in sine se schimba si nuanteaza: ne aflam de aceasta data in spatiul cald al unei librarii dedicata, prin cartile pe care le sustine dar mai ales prin mnifestarile pe care le organizeaza sau le gazduieste, demersurilor contemporane ale iconografiei ortodoxe. 

Va invitam asadar cu bucurie, mai mult decat la o expozitie, sa fiti partea unei intalniri cu vorbe, cu icoane, cu ultimile consecinte ale atelierului unui iconar reprezentativ pentru spatiul crestin ortodox romanesc. 

Toma Chituc (n. 1978), hurezean la origine si plecat in Bucuresti odata cu inceperea studiilor de specialitate la Liceul de arta ”Nicolae Tonitza”, a absolvit Facultatea de Arte Decorative si Design a Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti la clasa profesorului Viorel Grimalschi (2002). Mai tarziu a inceput lucrul in zona artei religioase, fie urcand pe schelele de pe santiere de pictura, fie coborand in intimitatea atelierului, intr-o miscare continuu alternanta si subtil hranitoare. A participat la expozitii de grup si saloane de arta crestina, precum si la prima editie a Simpozionului International de Pictura Bizantina (organizat de Libraria Bizantina in primavara 2013) si la atelierul deschis Iconari in Otopeni (toamna 2013).

Libraria Bizantina – un centru cultural polivalent in centrul Bucurestiului, care incearca sa cuprinda cat mai multe domenii – literatura, pictura, icoana  – plecand de la cultura teologica. O librarie care vrea sa cultive frumosul si calitatea, rigoarea si pretiozitatea, pentru ca acestea sunt coordonate ale darului. Am asezat conceptul de dar la temelia demersului nostru, cu convingerea ca darul actualizeaza relatia interpersonala ca expresie a iubirii, iar iubirea, la randul ei, este izvorul si garantia calitatii si a pretiozitatii! La urma urmei: Atat iubesti, cat daruiesti! 

Expozitia va ramane deschisa pana in 6 ianuarie 2014.

Multumim partenerilor nostri, Square Media si Media &Marketing. 

Pentru mai multe informatii puteti contacta:
www.librariabizantina.ro / facebook.com/librariabizantina
tomachituc@gmail.com /  facebook.com/tomachituc


O vedere generala asupra atelierului (2013)